Σάββατο, Ιουνίου 12, 2004

...η συνέχεια

Τούτη η εγγραφή στο blog συνεχίζει την προηγούμενη.

Το πιο σοβαρό δίλημμα το έχεις όταν π.χ. έχεις κάνει κάτι που θεωρείς κακό, εφόσον έχεις κάποιες a priori ηθικές αρχές. Έχεις υπάρξει δυσάρεστος, κακός, αδιάφορος, έχεις απομακρυνθεί χωρίς να δίνεις δεκάρα και ξαφνικά το άτομο με το οποίο απομακρύνθηκες έρχεται ξανά στο προσκήνιο - εννοώ το δικό σου προσκήνιο - με ένα πρόβλημα ή με κάτι που εσύ θεωρείς πρόβλημα και τελικά το χρεώνεις στην δική σου συμπεριφορά και αδιαφορία, θεωρείς πως είχες κάποιο χρέος που δεν εκπλήρωσες και έπειτα σε τυραννούν τύψεις για αυτή σου την παράλειψη και τρέχεις να επανορθώσεις πολλαπλάσια, λες και είσαι μια νέα Florence Nightingale ή μητέρα Τερέζα.
Μετά από αυτά τα πολύ θεωρητικά που έχουνε μία πρακτική βάση (και η διαφορά θεωρίας και πράξης εν προκειμένω είναι ότι αποτρέπει την εκτροπή στο κουτσομπολιό) αποφάσισα να κάνω και εγώ κάτι για τις τύψεις που ίσως ένοιωσα ή τελοσπάντων μπορεί να αντέδρασα έτσι ακολουθώντας μία μαθημένη και αυθόρμητη συμπεριφορά. Δε ζήτησα να επιστρέψω σε μία κατάσταση σαν και την προηγούμενη, δεν ζήτησα επανόρθωση ούτε εξηγήσεις ούτε εξιλεώσεις κι όμως δεν μπόρεσα ακόμα και αυτήν την απλή άρση των τύψεων να πετύχω σωστά γιατί της έδινα γάιδαρο και τον κοίταγε στα μάτια. Δεν ξέρω, ίσως να έχει και εκείνη μάθει να συμπεριφέρεται έτσι, να κρατά λίγη υπεροψία, λίγη αποστασιοποίηση, να δείχνει ότι δεν ποθεί τόσο πολύ αυτό που όντως ποθεί και που εγώ της έδωσα γιατί δεν μου ήτανε δύσκολο ούτε συνεπαγόταν από μέρους της κάποια υποχρέωση. Δεν ήθελα να την κάνω να νιώσει υποχρεωμένη απέναντί μου, ίσως το κίνητρό μου να ήτανε στην αρχή ηλίθιο, να είχε σχέση με εξαγορά τύψεων αλλά πολύ γρήγορα και μέσα από τις συγκυρίες το κίνητρο εξαλείφτηκε και έμεινε μόνο η προσφορά.
Έδωσα κάτι το οποίο δεν μου έκανε κόπο να το προσφέρω και για το οποίο δεν θέλω κανένα αντάλλαγμα. Ούτε εξαγορά τύψεων (γιατί δεν τίθεται πλέον τέτοιο θέμα) ούτε υποχρέωση ούτε τίποτα. Ούτε πρόκειται να νοιώσω ότι έγινα καλύτερος άνθρωπος. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι την ίδια προσφορά θα ήθελα να την είχα κάνει και αλλού αλλά δυστυχώς ντρέπομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: