Δευτέρα, Απριλίου 11, 2005

Ευλαίος ποταμός

Αυτό το Σαββατοκύριακο το πέρασα στο χωριό. Στον κήπο είχε φυτρώσει αφιόνι (δεν ξέρω αν έτσι λέγεται το φυτό, πάντως δεν είναι η κοινή παπαρούνα) που ξεριζώσαμε και καταστρέψαμε αμέσως. Σε κάποια άλλη εποχή, μέχρι λίγο πριν τον Β΄ παγκόσμιο αυτό το φυτό ήταν η καλύτερη εναλλακτική του παιδικού σταθμού. Θα το μάζευαν οι γυναίκες, θα το έβραζαν με γάλα και θα το δίνανε στα μωρά για να μην κλαίνε και τις ενοχλούν στα χωράφια και στο σπίτι. Στα αρβανιτοχώρια το λέγανε γκιούμισι ή γκιούμουσι (όπως και να το μεταγράψω σε ελληνικό αλφάβητο είναι λάθος), μια λέξη που προέρχεται από το gjumë (= ύπνος στα αλβανικά).

To απόγευμα της Κυριακής ανεβήκαμε στο ξωκλήσι με τις πηγές όπου o Λέων έκανε θραύση σε μία ομάδα ορειβατών που είχαν αράξει εκεί δίπλα με δυο μεγάλα πούλμαν. Είχαν κάνει με τα πόδια μία διαδρομή στα βουνά που κλείνουν το χωριό, είχαν απλώσει τις αρίδες τους κάτω απ’ τα πλατάνια και δεν μπορούσα να κάτσω να πιω τον καφέ μου με ησυχία. Πήραμε μόνο λίγο νερό για να το έχουμε μαζί μας στην Αθήνα και φύγαμε.

Έχει γίνει έθιμο να κουβαλάμε νερό από το χωριό μαζί μας και με αυτό να πίνουμε τον καφέ τα απογεύματα, κάτι που τυχαία ανακάλυψα πως συνήθιζαν κι οι Πέρσες βασιλιάδες:

Ευλαίος ποταμός

ποταμός του Ελάμ περίφημος για το νερό του. Οι Πέρσες βασιλείς έπιναν μόνο από το νερό του και μετέφεραν ποσότητες από αυτό όπου ταξίδευαν.

τόμος 25, εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα.

Μαντεύω πως το περσικό έθιμο ξεκίνησε από την αίσθηση ότι η παιδική ηλικία είναι μία μορφή πατρίδας κι ο χρόνος παίρνει τη μορφή του χώρου με τον οποίο συνδέονται όσα νοσταλγούμε. Κάποιος Πέρσης βασιλιάς από νοσταλγία κουβάλαγε μαζί του νερό απ' το ποτάμι σε κάθε εκστρατεία και πήραν τη συνήθεια κι οι υπόλοιποι. Εναλλακτικά μπορεί να είναι αλήθεια ότι μία περσική στρατιά τάχτηκε με το ελληνικό πλευρό μετά την μάχη των Θερμοπυλών και η σημερινή μου συνήθεια είναι απόδειξη της βιολογικής συνέχειας του περσικού έθνους εν Ελλάδι.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ώραια όλα αυτά που γράφεις... Τα έγραψες αφού δοκίμασες το παράγωγο προϊόν από το φυτό που ξερίζωσες;

Νικόλαος εκ Φραγκίας