Τετάρτη, Μαΐου 11, 2005

ΑΣΕΠ: Μικρή καφκική ιστορία

Τις προάλλες είχα βγει για καφέ με συνάδελφο και κολλητό φίλο. Μαζί του είχε φέρει και έναν φίλο του - φιλόλογος κι αυτός - με τον οποίο γνωρίζονταν από το προπτυχιακό. Την ιστορία του την γνώριζα από πριν αλλά στον καφέ είχα την ευκαιρία να την ακούσω από τον ίδιο. Είχε προσπαθήσει αποτυχημένα στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς του 2000 και του 2002 να μπει στον κατάλογο των διοριστέων και αποφάσισε να σταματήσει τη δουλειά του για ενάμιση χρόνο και να ετοιμαστεί για τον επόμενο διαγωνισμό που έγινε με καθυστέρηση το 2005.
Η προετοιμασία του πρέπει να ήταν πολύ καλή γιατί μετά την πρώτη μέρα των διαγωνισμών (γνωστικό αντικείμενο - 3 μαθήματα) είχε πάει πολύ καλά, όπως υποστήριζε ο ίδιος.
Την επόμενη μέρα θα πήγαινε στο εξεταστικό κέντρο για το μάθημα των Παιδαγωγικών. Ξεκίνησε κάπως πιο καθυστερημένα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα και έφτασε στο εξεταστικό κέντρο 20 λεπτά πριν την ώρα έναρξης του διαγωνισμού. Σε αυτά τα είκοσι λεπτά πρέπει να προσθέσουμε και την πάγια καθυστέρηση να δοθούν τα θέματα στους εξεταζόμενους, η οποία ανέρχεται σε μισή, μία, ακόμα και μιάμιση ώρα. Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τον κανονισμό του ΑΣΕΠ οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στο κέντρο εξετάσεων μία ώρα πριν την έναρξη και να βρίσκονται στις αίθουσες μισή ώρα πριν - τουλάχιστον έτσι μου εξήγησαν εκ των υστέρων γιατί εγώ δεν είχα ασχοληθεί με αυτήν τη λεπτομέρεια. Ο μόνος που ασχολήθηκε σοβαρά με αυτόν τον κανονισμό ήταν ο υπεύθυνος εκείνου του εξεταστικού κέντρου ο οποίος ακριβώς μισή ώρα πριν κλείδωσε την είσοδο του σχολείου όπου γίνονταν οι διαγωνισμοί. Ο γνωστός μου που έφτασε στα είκοσι λεπτά, καθώς και μερικοί άλλοι που πήγαν 25, 15, 10 λεπτά πριν δεν κατάφεραν να εισέλθουν. Χτύπησαν πόρτες, διαμαρτυρήθηκαν αλλά οι υπεύθυνοι κρύφτηκαν πίσω από τον κανονισμό που εφάρμοσαν ακέραια: οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να εμφανίζονται στο εξεταστικό κέντρο 30 λεπτά πρίν την καθορισμένη ώρα.
Από κει και πέρα η υπόθεση πήρε το δρόμο της και έφτασε στις εφημερίδες, σε βουλευτές, υπήρξαν και σκέψεις να ζητηθεί ειδική εξέταση για όσους αποκλείστηκαν αλλά είπαν ότι δεν το προέβλεπε η νομολογία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το συγκεκριμένο άτομο ψάχνει να βρει δουλειά για να καλύψει τις άμεσες βιοτικές ανάγκες και αποβλέπει σε τέταρτο διαγωνισμό μετά από άλλα 2 χρόνια.
Ο συνομιλητής μου είχε κάθε δίκιο να παραπονιέται για το παράλογο του κανονισμού. Πώς είναι δυνατόν να έχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων αυτός που προσέρχεται μετά το χρονικό όριο της μισής ώρας; Αν σκεφτούμε ότι τα θέματα έρχονταν μισή με μία ώρα μετά την καθορισμένη, οι απαιτήσεις του ΑΣΕΠ μοιάζουν τόσο παράλογες ώστε εγώ, βάζοντας την προσωπική μου κρίση πάνω από τους κανονισμούς, δεν θα εμπόδιζα κανέναν επειδή ήρθε 20 λεπτά πριν και όχι 30! Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι οι κανονισμοί δεν εφαρμόστηκαν με την ίδια αυστηρότητα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα: π.χ. σε αυτό όπου εξεταζόμουν εγώ, την δεύτερη μέρα των εξετάσεων, ο εξεταζόμενος που καθόταν ακριβώς μπροστά μου προσήλθε ακριβώς την ώρα που μοιράζονταν τα τετράδια και του επέτρεψαν να πάρει μέρος!
Καταφεύγω στην επίκληση των συναισθημάτων όλων: πώς μπορεί κάποιος επιτηρητής - δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής και γι' αυτό το λόγο υποχρεωμένος να δείξει αλληλεγγύη προς τους μελλοντικούς συναδέλφους - να αποκλείει κάποιους ακολουθώντας έναν παράλογο κανονισμό ο οποίος έχει καταστεί ανενεργός στα άλλα εξεταστικά κέντρα; Ποιος θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για την αθέτηση αυτού του κανονισμού;
Από άλλα παραδείγματα όπου η καταπάτηση των νόμων αποβαίνει σε βάρος του συνόλου είχα οδηγηθεί στην άποψη ότι πρέπει να υποτασσόμαστε στους νόμους. Μερικές περιπτώσεις - όπως αυτή που ανέφερα - με κάνουν να εγκρίνω την προσωπική ερμηνεία των νόμων και τη μη εφαρμογή τους - όταν πρόκειται για νόμους που προκαλούν βλάβη και δεν ωφελούν καθόλου.

9 σχόλια:

J95 είπε...

"πώς μπορεί κάποιος επιτηρητής - δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής και γι' αυτό το λόγο υποχρεωμένος να δείξει αλληλεγγύη προς τους μελλοντικούς συναδέλφους - να αποκλείει κάποιους ακολουθώντας έναν παράλογο κανονισμό ο οποίος έχει καταστεί ανενεργός στα άλλα εξεταστικά κέντρα;"

Για να δούμε... "πώς μπορεί ένας μπάτσος να δέρνει τους συναδέλφους του που διαδηλώνουν;"

Παναγιώτης offline είπε...

Για να δούμε... "πώς μπορεί ένας μπάτσος να δέρνει τους συναδέλφους του που διαδηλώνουν;"
-
Δεν είναι καθόλου το ίδιο, J95. Tουλάχιστον εγώ δεν το νιώθω έτσι, δε θα ήθελα να έχω βάρος τον αποκλεισμό ενός ανθρώπου. Αφού - κατά τη γνώμη μου - η παράβαση του κανονισμού δεν δίνει προτέρημα σε αυτόν που τον παραβιάζει, τότε ας περάσει κι ας κριθεί από την επίδοσή του. (Αν κατάλαβα το πνεύμα του σχολίου σου.)

J95 είπε...

Δώσε βάση:

Ο κανονισμός είναι εξουσία. Και μάλιστα χαμηλού επιπέδου, και μη ουσιαστική εξουσία (ουσιαστικά το ζήτημα των 10 λεπτών είναι κάτι ανόητο). Έλα όμως που όταν έχεις τέτοια εξουσία (ας την πούμε "ψευτοεξουσία") είναι τεράστιος ο πειρασμός να την καταχραστείς και μάλιστα με πολύ χυδαίο και μικρό τρόπο.

Όπως οι μπάτσοι. Όπως οι κακοί γονείς.

Η πραγματική εξουσία οδηγεί στη διαφθορά.
Η ψευτοεξουσία απλά σε κάνει μ##νόπανο.

[insert disclaimer here]

(μακάρι να είχα καλύτερη λέξη στη φάση που είμαι, αισθάνομαι πραγματικά ότι μολύνω το blog σου και εξάλλου τη χρησιμοποίησα πάλι πριν 2 μέρες κάπου αλλού)

kkk είπε...

Π., εγώ το μόνο που μπορώ να σου πώ, είναι οτι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο εδώ, θα είχε γίνει O χαμός, μια και οι Αγγλοί την αίσθηση του fair play την έχουν σε βαθμό αρώστιας. (Για τα της καθημερινότητας τουλάχιστον)

Ειναι εμφανέστατο οτι το μόνο που προστατεύεται απο τις αρχές σε αθτήν την περίπτωση, είναι το δικαίωμα του κάθε μικροδικτατορίσκου να ασκεί, όπως γουστάρει, στον μέγιστο βαθμό την εξουσία του. Οι πρακτικές, αληθινές, επιπτώσεις ούτε που εμφανίζονται στη συζήτηση.

Και φαίνεται οτι δεν εξαιρούνται ούτε οι φιλόλογοι, χαχα!

Μου φαίνεται λοιπόν οτι το παράδειγμα του j95, αν και υπερβολικά και ακραία τραβηγμένο (that's unusual for you, j95), επισημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Συνεπώς η αναρχική σου απόφαση (να εφαρμόσεις τη δική σου ερμηνεία του νόμου), αφού είναι και η ΜΟΝΗ στάση που μπορεί να βοηθήσει, πρέπει να είναι και η σωστή!

kkk είπε...

Γεια σου j95, μαζί γράφαμε...

Τα μεγάλα πνεύματα, and all that.

Aureliano Buendia είπε...

Παιδιά, απαντάτε ως φυσιολογικοί άνθρωποι. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς να ερμηνεύσω την αναλγησία (τι κλισέ λέξη!) αυτού του μουνόπανου (καλά το είπες J95) που άφησε άτομα έξω από το διαγωνισμό.
Ο j95 είπε ότι "η ψευτοεξουσία κάνει τον άνθρωπο μουνόπανο". To δέχομαι και είναι η μόνη "λογική" εξήγηση που βρίσκω σε αυτήν την κατάσταση, μόνο που θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτό το μουνόπανο είναι μίζερο. Ένας δημόσιος υπαλληλάκος που σκάτωσε τη ζωή ενός ανέργου με δημοσιοϋπαλληλικά όνειρα. Μιζέρια.

kkk είπε...

Ο.τι που διάβασα αυτά εδώ, και όσο είχα ακόμα φρέσκο στο νου μου το θέμα των δικτατορίσκων, έτυχε να διαβάσω και αυτό στο μπλόγκ του George, my man.

Τώρα δεν λέω, το λυπήθηκα το παιδί, αλλά και διαλύθηκα στα γέλια. Τελικά έχετε χιούμορ άλλο πράγμα εκει κάτω. (και η έλλειψη του χιούμορ είναι σίγουρα ο λόγος που την έκανα).

Καλά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήξερα οτι είχαν απαγορευτεί. Και πάω στοίχημα οτι ακόμα απαγορευμένα είναι. Αλλα και τα Internet Cafe;; Υπάρχει τίποτα που να επιτρέπεται, τέλως πάντων;

Ούτε να κοιτάτε αεροπλάνα απ' ο,τι ακούμε εδώ. Τώρα με εμπνεύσατε, και πάω να γράψω τίποτα.

Aureliano Buendia είπε...

Καλά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήξερα οτι είχαν απαγορευτεί. Και πάω στοίχημα οτι ακόμα απαγορευμένα είναι. Αλλα και τα Internet Cafe;; Υπάρχει τίποτα που να επιτρέπεται, τέλως πάντων;
-
Έχει και καλύτερο! Δεν το ξέρω με σιγουριά αλλά νομίζω ότι κάτι Nintendo και Sega και X-box θεωρούνται παράνομα. Ίσως να μεταφέρω το ράδιο αρβύλα που άκουσα...
(Πάντως ο τζόγος συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό, ασχέτως απαγορεύσεων στα coin-up παιχνίδια...)

Georgios1974 είπε...

οι απαιτήσεις του ΑΣΕΠ μοιάζουν τόσο παράλογες ώστε εγώ, βάζοντας την προσωπική μου κρίση πάνω από τους κανονισμούς, δεν θα εμπόδιζα κανέναν επειδή ήρθε 20 λεπτά πριν και όχι 30

γκουχ,και ποιος σε ρώτησε για την προσωπική σου κρίση? μου θύμισες την περίφημη Έκθεση Ιδεών που εξεταστήκαμε κάποτε,την Ανάκριση Ιδεοληπτικολογημάτων δηλαδή.Τι γνώμη έχετε για το α,β,γ? (οδηγίες για διορθωτές - οι σωστές απαντήσεις είναι ...)