Κυριακή, Ιουνίου 26, 2005

Πειραιάς και Μασσαλία (μέρος α)

Πειραιάς - Μασσαλία, λιμάνια με παράλληλη πορεία, μέσα από ένα κείμενο του μαρσεγέζου συγγραφέα Ζαν Κλωντ Ιζό:

H απελευθέρωση της Μασσαλίας. Κι ο πατέρας μου είχε παρασημοφορηθεί. Εύφημη μνεία. Αλλά πόσο μακριά ήταν όλα αυτά. Πενήντα χρόνια. Αρχαία ιστορία. Είχε απομείνει μονάχα η ανάμνηση των Αμερικανών στρατιωτών στην Κανεμπιέρ. Με τα κουτιά της Coca, τα πακέτα τα Lucky Strike. Και τα κορίτσια που ρίχνονταν στην αγκαλιά τους για ένα ζευγάρι νάιλον κάλτσες. Οι απελευθερωτές. Οι ήρωες. Πάει, ξεχάστηκαν κι οι βομβαρδισμοί τους τυφλά στην πόλη. Ξεχάστηκαν κι οι απεγνωσμένες έφοδοι των Αλγερινών τυφεκιοφόρων κατά της Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ για ν' απωθήσουν τους Γερμανούς. Κρέας για τα κανόνια, που το διοικούσαν στην εντέλεια οι αξιωματικοί μας.

σελ. 61, Ζαν Κλωντ Ιζό, Το τσούρμο, μετάφραση: Αλέξης Εμμανουήλ, εκδόσεις Πόλις

Η ιστορία μοιάζει πειραιώτικη, αν αλλάξουμε δυο ονόματα. Οι τυφλοί βομβαρδισμοί της Μασσαλίας από Συμμάχους επαναλήφτηκαν και στον Πειραιά, στις 11 Γενάρη του 1944. Η μόνη αναφορά που έχω διαβάσει για αυτό το βομβαρδισμό είναι από βιβλίο του Τάκη Μπενά.

Στις έντεκα του Γενάρη του '44 ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε άγρια, σκληρά, νύχτα και μέρα από τους αγγλοαμερικάνους. Οι μισοί το μεσημέρι και οι άλλοι μισοί το βράδυ, ρίχνανε μπόμπες με το τσουβάλι. Πάνω από δύο χιλιάδες άμαχοι νεκροί. Η πόλη άδειασε. Καραβάνια με καροτσάκια και κάρα ν' ανεβαίνουν την Πειραιώς.

σελ. 55, Τάκης Μπενάς, Της Κατοχής - μνήμες μικρές σαν χρέος. εκδόσεις Θεμέλιο.

Από αυτόν το βομβαρδισμό γκρεμίστηκε μέρος της πόλης και η μητρόπολη, η Αγία Τριάδα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μερικές φωτογραφίες από τον βομβαρδισμένο Πειραιά.


3 σχόλια:

lefty είπε...

Διάβασα το "Μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας" και τον "Ήλιο των μελλοθάνατων" του Ιζό. Εξαιρετικά και τα 2.

Κατά τα άλλα η Μασσαλία είναι η αγαπημένη μου πόλη. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον Περαία.

Old Boy είπε...

Συγγνώμη για το άσχετο με το post σχόλιο, αλλά το post με τους Ουζμπέκους χάθηκε;

Aureliano Buendia είπε...

Όχι, το μετακίνησα στον Ιούνιο του 2004. Το mail μου: cuzcar@yahoo.com